23 Haziran 2012 Cumartesi

KIBRIS'TA TARİHİ ESERLER

ST. HİLARİON KALESİ: Beşparmak Dağları üzerinde yer alan üç kalede biridir. Lüzinyanlar devrinde yapılmıştır. Bu kaleye ayrıca 'yüz bir evler' de denir. Kale adını bir azizden almıştır. Beşparmak Dağları üzerindeki kalelerden en batıdakidir. Girne bölgesinde yer alır.

KANTARA KALESİ: Lüzinyan devrine ait bir kaledir. Beşparmak Dağları üzerinde bulunan üç kaleden en doğudakidir. Mesarya Ovası ve Karpaz Yarımadasını kontrol edecek durumdadır.

BUFAVENTO KALESİ: Girne Dağlarından 950 metre yüksekte kurulmuştur. St. Hilarion ve Kantara kaleleri ile birlikte Arap saldırılarına karşı oluşturulan savunma hattının bir parçasıdır. Lüzinyan döneminde hapishane olarak kullanılmıştır. Buraya 'aslan şatosu' da denir. Kalenin adının anlamı ise rüzgara boyun eğmeyendir.

APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI: Zafer Burnu'nda bulunan bu manastır, Hz. İsa tarafından papazlığa ilk çağrılan kişi olan Aziz Andrew'a adanmıştır.

OTHELLO KALESİ: Bugünkü Gazimagosa kentinde, liman girişinde bulunan kale XIV. yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilmiştir. Mağusa kentinin ana girişlerinden biri olarak kullanılmaktadır.Girişinde St. Mark aslanı kabartması vardır. William Shakespeare'in oyunuyla aynı adı taşır.

VENEDİK SARAYI: Gazimagosa kentinin ortasında, Lala Mustafa Paşa Camisi karşısındaki bu yapı Lüzinyanlar tarafından XIII. yüzyılda inşa edildi. 1369'a kadar Kıbrıs kralları burda oturdu. Türk döneminde hapishane olarak kullanıldı.


VENEDİK SÜTUNU: Bugün Atatürk Meydanı'nda bulunan 20 ayak yüksekliğinde iki ayak 4 inç çapında gri granitten yapılmış sütundur. Venedikliler tarafından 1550 tarihinde dikilmiştir. Üzerinde bakırdan küre vardır.

VUNİ SARAYI: Arkaik ve klasik devirde ev mimarisinin en güzel örneklerindendir. Dört yılda tamamlanmıştır ve 137 odası vardır.

ST. BARNABAS MANASTIRI VE İKON MÜZESİ: Salamis'te doğmuş Yahudi bir ailenin oğlu olan Aziz, Kudüs'te eğitim görür ve Kıbrıs'a M.S. 45 yılında Hristiyanlığı yaymak için faaliyetlere başlar. Bunun üzerine öldürülür. Onun anısına M.S. 477'de bir manastır inşa edilir. Bugün burada zengin bir ikon koleksiyonu sergilenmektedir.


SALAMİS: Gazimagosa’dan İskele’ye giden Karpaz yolu üzerindedir. Şehir Bronz çağı sonlarında başlayan göçler sırasında Anadolu’dan gelen ve Kilikya’dan onlara katılan Akadlar tarafından kuruldu. Kurucusu Truva kahramanlarından Tefkros’tur. İmparator II. Konstantin şehri yer sarsıntılarından sonra tekrar inşa etti. Buraya Constantia adını verdi. Burayı adanın başkenti yaptı. Hıristiyanlığın kabul edildiği ilk yerdir.